Wooden Pavilion – University of Stuttgart

By: Arch Daily

Source: http://www.archdaily.com/200685/icditke-research-pavilion-icd-itke-university-of-stuttgart/

In summer 2011 the Institute for Computational Design (ICD) and the Institute of Building Structures and Structural Design (ITKE), together with students at the University of Stuttgart have realized a temporary, bionic research pavilion made of wood at the intersection of teaching and research. The project explores the architectural transfer of biological principles of the sea urchin’s plate skeleton morphology by means of novel computer-based design and simulation methods, along with computer-controlled manufacturing methods for its building implementation. A particular innovation consists in the possibility of effectively extending the recognized bionic principles and related performance to a range of different geometries through computational processes, which is demonstrated by the fact that the complex morphology of the pavilion could be built exclusively with extremely thin sheets of plywood (6.5 mm).

BIOLOGICAL SYSTEM The project aims at integrating the performative capacity of biological structures into architectural design and at testing the resulting spatial and structural material-systems in full scale. The focus was set on the development of a modular system which allows a high degree of adaptability and performance due to the geometric differentiation of its plate components and robotically fabricated finger joints. During the analysis of different biological structures, the plate skeleton morphology of the sand dollar, a sub-species of the sea urchin (Echinoidea), became of particular interest and subsequently provided the basic principles of the bionic structure that was realized. The skeletal shell of the sand dollar is a modular system of polygonal plates, which are linked together at the edges by finger-like calcite protrusions. High load bearing capacity is achieved by the particular geometric arrangement of the plates and their joining system. Therefore, the sand dollar serves as a most fitting model for shells made of prefabricated elements. Similarly, the traditional finger-joints typically used in carpentry as connection elements, can be seen as the technical equivalent of the sand dollar’s calcite protrusions.

MORPHOLOGY TRANSFER Following the analysis of the sand dollar, the morphology of its plate structure was integrated in the design of a pavilion. Three plate edges always meet together at just one point, a principle which enables the transmission of normal and shear forces but no bending moments between the joints, thus resulting in a bending bearing but yet deformable structure. Unlike traditional lightweight construction, which can only be applied to load optimized shapes, this new design principle can be applied to a wide range of custom geometry. The high lightweight potential of this approach is evident as the pavilion that could be built out of 6.5 mm thin sheets of plywood only, despite its considerable size. Therefore it even needed anchoring to the ground to resist wind suction loads.

Besides these constructional and organizational principles, other fundamental properties of biological structures are applied in the computational design process of the project: – Heterogeneity: The cell sizes are not constant, but adapt to local curvature and discontinuities. In the areas of small curvature the central cells are more than two meters tall, while at the edge they only reach half a meter. – Anisotropy: The pavilion is a directional structure. The cells stretch and orient themselves according to mechanical stresses.

Hierarchy: The pavilion is organized as a two-level hierarchical structure. On the first level, the finger joints of the plywood sheets are glued together to form a cell. On the second hierarchical level, a simple screw connection joins the cells together, allowing the assembling and disassembling of the pavilion. Within each hierarchical level only three plates – respectively three edges – meet exclusively at one point, therefore assuring bendable edges for both levels.

The research pavilion offered the opportunity to investigate methods of modular bionic construction using free form surfaces representing different geometric characteristics while developing two distinct spatial entities: one large interior space with a porous inner layer and a big opening, facing the public square between the University’s buildings, and a smaller interstitial space enveloped between the two layers that exhibits the constructive logic of the double layer shell.

 

 

Architects: ICD / ITKE University of Stuttgart Location: Stuttgart, Germany Project Team: Institute for Computational Design – Prof. AA Dipl.(Hons) Achim Menges Achim Menges, Institute of Building Structures and Structural Design – Prof. Dr.-Ing. Jan Knippers, Competence Network Biomimetics Baden-Württemberg Planning and Realisation: Peter Brachat, Benjamin Busch, Solmaz Fahimian, Christin Gegenheimer, Nicola Haberbosch, Elias Kästle, Oliver David Krieg, Yong Sung Kwon, Boyan Mihaylov, Hongmei Zhai Concept and Project Development: Oliver David Krieg, Boyan Mihaylov Scientific Development: Markus Gabler (project management), Riccardo La Magna (structural design), Steffen Reichert (detailing), Tobias Schwinn (project management), Frédéric Waimer (structural design) Surface: 72 sqm Volume: 200m³ Material: 275 sqm Birch plywood 6,5mm Sheet thickness Project Year: August 2011 Photographs: ICD / ITKE University of Stuttgart

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s